Muistithan kuvata kaiken?

Ensimmäiset kaksi viikkoa takana elämäntapamuutosta. Kännykkään on asennettu MealLogger-sovellus, johon otan jokaisesta suupalasta kuvia. Jokaisesta. Joka päivä.

Sain myös kunnian olla Yle Helsingin haastattelussa muutos-ryhmämme edustajana. Yhtäaikaa ihanaa, mutta samalla melkoisen stressaavaa. Entäpä, jos keväällä tehtävässä seurantajutussa ilmenee, että elämäntapamuutos on jäänyt pelkäksi sanahelinäksi?

Oma haasteensa on olla rehellinen itselleen.

Ahdistus on vaihtunut ehkä hivenen enemmän tuskastumiseen. Aina puhelin ei ole vieressä — perhe on jo jollain tasolla hyväksynyt kapulaa etsivän, ruokapöydästä pois ennen aikojaan singahtavan, perheenäidin. He seuraavat episodia huvittuneella katseella.

Oma haasteensa on olla rehellinen itselleen. Tänään Tampereen matkalla tuli syötyä munkkeja, jukurttirusinoita ja ravintolaruokaa. Näistäkö sitten raportoin? Meneekö koko elämäntapamuutos pilalle, kun on elämä elettävänä?

Ryhmä kokoontui eilen, kuten aina joka toinen maanantai, näin alussa. Kuinka vapauttavalta tuntui, kun niin monella oli samanlaisia tunnelmia kuin itselläni. On melkoinen asia paljastaa isommalle porukalle päivän syömiset. Saati sitten, että niitä voi vielä muut kommentoida. Huolimatta epävarmuudesta vertaistuen voima on valtava.

Tuesta rohkaistuneena kuvaaminen sai tänään uutta pontta — otin kuin otinkin kuvia syömistäni herkuista. Aiemmin olen pääasiassa ajatellut, että ei voi syödä, kun en halua mokomia kuvata.

Muutos tähän mennessä on ollut ruokamäärää lisäävä. Aiemmin päivän ainoa lämmin ateria oli lounas.

Photo@MikkoOjanen_2018_Pyynikki

Totuus syömisistä tulee esiin viimeistään siinä vaiheessa, kun ryhmän ravitsemusterapeutti antaa tuomionsa puputetuista eväistä. Hänelle esitin toiveen siitä, että huomioi sen, että olen kasvissyöjä, ilman kalaa.

Muutos tähän mennessä on ollut ruokamäärää lisäävä. Aiemmin päivän ainoa lämmin ateria oli lounas. Nyt koetan mahduttaa arkeen myös päivällisen — salaattia tai keittoa vähintäänkin. Vaikutusta on ollut ainakin siihen, että illalla en ole nälkäinen. Paitsi näin munkkipäivänä. Tänään ei oikein tunnu luontevalta puputtaa enempää, edes sitä salaattia.

Kaksi selvää huomiota on omasta syömisestä herännyt: kasvissyöjä voi syödä liian vähän kasviksia, ja joka tapauksessa proteiinin saanti on niukassa. Ja kyllä, ruokavalioni sisältää myös maitotuotteita ja kananmunaa.

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: