Alasti lauteilla

Photo© Katri Ojanen

Sauna, viina ja terva, siinä on komeasti suomalaisuuteen kuuluva setti kokonaisuudessaan. Kolme keskeistä hoitokeinoa parantajan pakissa.

Omassa saunassa on ihan erityistä upeutta. Se on käytettävissä milloin vain. Yksin tai koko klaanin voimalla tai kavereiden kanssa maailmanparannuspaikkana. Omassa saunassa voi toteuttaa ikiaikaisen puhdistumisriitin lisäksi mielenrauhaa.  Sopivaa ”fengshuita” voi tavoitella  vaikka saunajoogalla tahi asentamalla tarvittavat medialaitteistot seuraamaan viimeisintä lätkämatsia hikoillen samalla oikein olan takaa hengessä mukana. Lieneekö kukaan koskaan tutkinut tosissaan suomalaisen saunakulttuurin erilaisia variaatioita.

Muutto Ylisille tarkoitti kaiken muun muutoksen ohella oman saunaelämään tarkistamista. Omakotitalossa saunominen on vain mielialasta kiinni. Marssii saunalle, raivaa mokoman elämänjäljistä tyhjäksi, lämmittää, koristelee fiilistellen ja saunoa tärskäyttää ruhonsa putipuhtaaksi.

Keskisuomalaisessa saunakulttuurissa kasvaneena siirtyminen kertaviikkoiseen naisten yhteissaunaan pakotti siirtymään myös paikallisen kuntokeskuksen vakituiseksi sauna-asiakkaaksi. Saunaan on pakko päästä tavalla tai toisella. Ensimmäisellä yhteissaunakerralla puuttui pesuaineet ja hiusharja. Onpa joskus pyyhkeen virkaa toimittanut vastahikoiltu treenipaita. Huomautuksena itselle kirjattava, että vaihtovaatteetkin pitää muistaa kantaa mukana. Sujuvaa solahtamista pyjamaan heti saunan jälkeen ei olekaan mahdollista suorittaa. Treenikassi alkaa muistuttaa sisällöltään matkalaukkua.

 Silti yllättävän äkkiä huomaa löytäneensä uuden roolin saunaelämäänsä. Kuntokeskuksen lauteilla muiden liikunnassa juuri hetki aiemmin kaikkensa antaneiden kokolihaisten naisten keskellä on rentoa olla. Saa olla osana joukkoa, silti anonyymisti omana itsenään, osallistua keskusteluihin tai vain olla möyhöttyä hiljaa saunan lämmössä.

Keskustelun aiheiden kirjo lauteilla on koko elämän levyinen. Sitä asettaa mielessänsä hiljakseen oman elämänsä palasia järjestykseen ihan erilaisella asenteella. Jokaisella saunojalla on karmansa kannettavanaan.  Jokaisen saunakerran jälkeen olo on rauhallinen. Rentouttava puhdistautumisriitti on jälleen tehnyt taikansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: